Bijgewerkt op 26 september 2025 door Marvin

Eet jij wel eens zoete aardappel? Het is een bron van vezels en smaakt ook nog eens heel anders dan een gewone aardappel. Deze zoete-aardappel bowl met avocado en krokant geroosterde kikkererwten is mijn go-to maaltijd na een intensieve training of een drukke dag. Makkelijk te maken, bomvol vezels en plantaardige eiwitten, én verrassend lekker.
Daarom hebben we op Grouwfit.nl dit zoete aardappel recept met avocado en kikkererwten voor jullie gemaakt!
Waarom is dit recept gezond?
Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en wordt in verschillende keukens gebruikt. Onder andere in Suriname en de Verenigde Staten (yam) zijn zoete aardappels populair. Bataat bevat inuline in plaats van zetmeel, zoals gewone aardappels. Dit verteert langzamer en is daardoor beter geschikt voor mensen met diabetes.
- Zoete aardappel bevat meer vezels dan gewone aardappels en heeft een lagere glycemische index. Dat betekent minder pieken in je bloedsuiker, ideaal bij een actief of insulinegevoelig lichaam.
- Avocado levert gezonde vetten (omega-9) en ondersteunt opname van vetoplosbare vitamines zoals K en E.
- Kikkererwten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, ijzer en B-vitamines. Een geweldige vleesvervanger dus.
- Extra voordeel: het gerecht bevat van nature geen gluten en is volledig plantaardig.
Ingrediënten voor dit zoete aardappel recept
- 1 zoete aardappel
- ½ avocado
- 65 gram kikkererwten uit blik
- Peper
- Zout
- Cayennepeper
- Citroensap
Zoete aardappel recept met avocado maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel goed en prik er wat gaatjes in met een vork. Wikkel de aardappel in aluminiumfolie en leg deze in de oven voor 30 tot 35 minuten.
- Haal de kikkererwten uit het blikje en was deze af. Laat ze goed drogen en doe ze in een bakje. Voeg peper, zout en cayennepeper naar smaak toe. Doe de erwten voor zo’n 10 minuten in de airfryer op 180 graden. Let op dat je tussendoor een aantal keer schudt. Uiteraard zou dit ook in de oven kunnen.
- Snijd de avocado door het midden, verwijder de pit en de schil. Prak de avocado en voeg peper, zout en wat citroensap toe.
- Als de aardappel wat zacht is, haal je deze uit de oven. Snij hem door het midden en schep de avocado op de aardappel. Strooi de kikkererwten over de avocado heen. Doe er als laatst wat peper overheen.

Voedingswaarden per portie
| Energie | 477 kcal |
| Eiwitten | 9 gram |
| Koolhydraten | 58 gram |
| Suikers | 7 gram |
| Vetten | 22 gram |
| Verzadigd vet | 3,1 gram |
| Kalium | 800 mg (23% ADH) |
| Vitamine C | 35 mg (39% ADH) |
| Foliumzuur | 110 mcg (28% ADH) |
Variaties op dit recept
Wil je dit recept aanpassen aan jouw smaak of wat je in huis hebt? Hieronder vind je een paar simpele maar verrassend lekkere variaties:
🌶️ Meer smaak? Spice it up
Voeg extra pit en diepgang toe met deze smaakmakers:
- Komijnpoeder voor een Midden-Oosterse twist
- Gerookte paprikapoeder voor een rokerige smaak
- Cayennepeper voor wie van pit houdt
- Een snuf kerriepoeder geeft het gerecht een warme ondertoon
Mix de kruiden door de olie voordat je de aardappel en kikkererwten roostert voor de beste smaakverdeling.
🥬 Meer groenten = meer power
Wil je meer groente toevoegen? Dat kan makkelijk:
- Roerbak wat spinazie of boerenkool
- Voeg gegrilde paprika, courgette of rode ui toe
- Of serveer alles op een bedje van rucola of gemengde sla voor een frisse bite
💪 Extra eiwit (100% plantaardig)
Maak het gerecht eiwitrijker met één van deze toevoegingen:
- Een handje edamame (sojaboontjes)
- Een schepje plantaardige eiwitpoeder door de dressing
- Wat geroosterde tofu of tempeh on top
- Of een eetlepel hummus als romige topping
🥑 Avocado vervangen?
Geen avocado in huis of liever iets anders? Probeer:
- Hummus
- Tahin (sesampasta)
- Vegan yoghurt met citroensap voor een frisse touch

Meer gezonde recepten
Ben jij op zoek naar meer inspiratie voor gezonde recepten? Bij Grouwfit.nl delen we graag lekkere recepten die perfect passen in jouw voedingsschema. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar deze ribeye met zoete aardappel en rode wijnsaus, deze gezonde nachos met guacamole en dit recept voor tosti met ei en kalkoenfilet.
- Neusstrips voor betere sportprestaties: helpt het echt? - 11 november 2025
- Good Morning oefening: uitvoering, uitleg & video - 21 oktober 2025
- Vital Nutrition Afslank Complex review & ervaring 2025 - 28 september 2025
Veelgestelde vragen over dit zoete aardappel recept
❓ Hoe lang moet je zoete aardappel in de oven roosteren?
Zoete aardappel moet ongeveer 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Snijd de aardappel in blokjes van gelijke grootte zodat alles gelijkmatig gaart. Hussel halverwege even om ze rondom krokant te krijgen.
❓ Kun je kikkererwten roosteren uit blik?
Ja, kikkererwten uit blik kun je prima roosteren. Spoel ze goed af, dep ze droog met keukenpapier en kruid ze naar smaak. In de oven of airfryer worden ze dan lekker knapperig, ideaal als topping voor dit gerecht.
❓ Is dit gerecht geschikt voor meal prep?
Dit recept is perfect voor meal prep. Je kunt de zoete aardappel en kikkererwten vooraf roosteren en in de koelkast bewaren. Voeg de avocado pas toe vlak voor het serveren om verkleuring te voorkomen. Het blijft tot drie dagen goed in een afgesloten bakje.
❓ Wat is een goed alternatief voor avocado in dit recept?
Als je geen avocado wilt gebruiken, kun je het vervangen door hummus, tahin of een lepel vegan yoghurt met wat citroensap. Zo behoud je de romigheid én blijft het gerecht 100% plantaardig.
❓ Is dit recept glutenvrij en vegan?
Ja, dit recept is volledig vegan en van nature glutenvrij. Het bevat geen dierlijke producten en geen granen met gluten. Let er wel op dat je kruiden en dressings geen verborgen gluten bevatten als je een glutenallergie hebt.
❓ Is zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel?
Zoete aardappel bevat meer vezels en heeft een lagere glycemische index dan gewone aardappel. Daardoor zorgt het voor een langzamere stijging van je bloedsuiker. Ook bevat het meer vitamine A in de vorm van bètacaroteen.




