
Sporten is goed voor je lichaam. Maar soms kun je last krijgen van klachten of blessures. Hoewel krachttraining een relatief veilige sport is, komen bepaalde fysieke ongemakken regelmatig voor. Denk aan pijn in je knieën, schouders of onderrug.
Op deze pagina vind je informatie over veelvoorkomende klachten & blessures. Ook ontdek je hoe je ze kunt voorkomen of behandelen.
Veelvoorkomende klachten bij krachttraining
Krachttraining is populair. Het helpt je sterker worden, spieren opbouwen en vet verliezen. Maar als je techniek niet goed is, of als je te snel opbouwt, kun je klachten krijgen. De meest voorkomende krachttraining blessures zijn:
- Schouderklachten: vaak door te zwaar bankdrukken of een verkeerde houding.
- Lage rugpijn: meestal door een slechte houding bij deadlifts of squats.
- Elleboog- en polspijn: door overbelasting of verkeerde grip.
Deze klachten ontstaan vaak langzaam. Eerst voel je lichte irritatie. Negeer je dat, dan kan het erger worden. Soms moet je zelfs tijdelijk stoppen met trainen.
Blessures bij cardio
Cardio helpt je conditie verbeteren en vet verbranden. Maar ook hier kun je blessures oplopen, vooral als je te snel te veel doet. Veelvoorkomende cardio blessures zijn:
- Shin splints: pijn aan de voorkant van je onderbeen, vaak bij hardlopers.
- Knieklachten: vooral bij hardlopen of fietsen met een verkeerde houding.
- Enkelblessures: door misstappen of instabiliteit.
Blogs over klachten & blessures
Op Grouwfit.nl vind je veel blogs over het voorkomen en aanpakken van sportblessures. Hieronder zie je een overzicht van artikelen die je kunnen helpen bij specifieke klachten of situaties.
Schouderblessures voorkomen? 5 tips voor pijnvrije schouders
Voor een sporter is er niks vervelender dan een blessure die training en vooruitgang belemmert. Hoewel fitness één van de…
Helpt curcumine tegen spierpijn?
Curcumine is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Niet alleen in maaltijden is het een goede toevoeging voor het…
Is wielrennen gezond?
In het voorjaar en de zomer pakken veel Nederlanders hun racefiets weer uit de schuur. Lekker een stukje fietsen met…
Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid?
Rood Licht Therapie wordt steeds populairder als hulpmiddel voor het verbeteren van de gezondheid en het herstel na inspanning. Maar…
Spierpijn voorkomen? 5 tips tegen spierpijn na sporten
Als je aan krachttraining doet, weet je dat spierpijn er bij hoort: of je nu traint om je spieren te…
Blessures voorkomen met deze tips
Hardlopen, zwemmen, voetballen of lekker fitnessen. Niks is fijner dan lekker sporten en daarbij je grenzen op zoeken. Maar soms…
Enkelblessures voorkomen (stabiliteit verbeteren)
Heb jij zwakke enkels en verzwik je deze regelmatig? Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker omdat het je weer enkele…
Frozen Shoulder klachten en behandeling
Veel mensen hebben tegenwoordig last van stress, met name door hun werk of studie. Dit kan allerlei gevolgen hebben, bijvoorbeeld…
Sportblessures in Nederland
Steeds meer mensen gaan sporten, want meer lichamelijke beweging heeft veel voordelen voor de lichamelijke (en geestelijke) gezondheid. Toch brengt…
Klachten & blessures voorkomen
Je voorkomt klachten door verstandig en met aandacht te trainen. Zorg dat je de juiste techniek gebruikt, eventueel met hulp van een coach. Begin niet te zwaar en bouw je trainingen rustig op. Een goede warming-up bereidt je spieren en gewrichten voor op de inspanning.
Ook rust is belangrijk: je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Vergeet daarnaast mobiliteitstraining niet, want soepele gewrichten helpen blessures voorkomen. Het allerbelangrijkste is luisteren naar je lichaam.
Voel je pijn of merk je dat iets niet goed zit? Onderneem dan direct actie en pas je training aan.
Waardoor ontstaan blessures?
Een blessure komt zelden “zomaar”. Meestal zijn er waarschuwingssignalen. Pijn, stijfheid of een vermoeid gevoel dat niet weggaat. Negeer die signalen niet. Blessures ontstaan meestal door een combinatie van factoren:
- Slechte techniek
- Geen goede warming-up
- Te snel opbouwen
- Te weinig rust tussen trainingen
- Geen aandacht voor mobiliteit en flexibiliteit
Advies bij klachten?
Heb jij (beginnende) klachten of last van een blessure tijdens het sporten? Voordat je naar een specialist gaat, kun je zelf het nodige doen om te herstellen. Maar waar begin je? Op Adviesbijklachten.nl vind je betrouwbare informatie over zelfzorg en herstel bij blessures.
Deze website helpt je bij het herkennen van klachten en het kiezen van passende oefeningen of adviezen. Heb je een blessure of twijfel je wat je moet doen? Dan is dit een handige eerste stap. Zo kun je verantwoord aan je herstel werken.
Zelf ben ik als erkend Voedingsdeskundige betrokken bij Adviesbijklachten.nl en help ik mensen herstellen door middel van voedingsadvies op maat.
Blessurevrij trainen
Lekker sporten zonder blessures? Om de kans op lichamelijke klachten te verkleinen, is een passend trainingsschema erg belangrijk. Zo voorkom je dat je te hard van stapel loopt en leer je bovendien de juiste techniek van oefeningen.
Een trainingsschema op maat is een slimme investering. Ik maak een persoonlijke fitnessschema voor je, waarin ik rekening houd met o.a. jouw doel, trainingsniveau en eventuele fysieke klachten. Met dit schema weet je zeker dat je maximaal resultaat haalt!

- Tekorten door een plantaardig eetpatroon: let op deze voedingsstoffen - 10 april 2025
- Dr. Phil 20/20 dieet: werkt het echt om gezond af te vallen? - 1 april 2025
- Redcon1 Total War review & ervaring 2025 - 6 maart 2025
Veelgestelde vragen over blessures
❓ Wat is het verschil tussen een klacht en een blessure?
Een klacht is vaak een lichte pijn of irritatie die je voelt tijdens of na het sporten. Een blessure is serieuzer. Daarbij is er meestal sprake van schade aan spieren, gewrichten of pezen. Klachten kunnen overgaan als je op tijd rust neemt of je training aanpast. Een blessure heeft vaak meer tijd en soms ook behandeling nodig.
❓ Moet ik stoppen met trainen als ik pijn voel?
Pijn is een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Het is niet altijd nodig om helemaal te stoppen, maar je moet wel iets aanpassen. Denk aan het verlagen van de intensiteit, een andere oefening kiezen of tijdelijk rust nemen. Blijf je doorgaan met pijn, dan is de kans op een echte blessure veel groter.
❓ Hoe lang duurt het herstel van een blessure?
Dat hangt af van de ernst van de blessure. Kleine overbelastingen kunnen in een paar dagen tot weken genezen. Ernstigere blessures, zoals een scheur of ontsteking, hebben vaak meerdere weken of zelfs maanden nodig. Luister naar je lichaam en neem de tijd die nodig is. Te snel weer beginnen zorgt vaak voor terugval.
❓ Kan ik tijdens mijn herstel toch blijven bewegen?
Ja, in veel gevallen is dat zelfs goed. Wel moet je kiezen voor beweging die geen pijn doet of de blessure verergert. Denk aan wandelen, fietsen of lichte mobiliteitsoefeningen. Overleg bij twijfel altijd met een deskundige zoals een fysiotherapeut.
❓ Wanneer moet ik naar een arts of fysio?
Als de pijn aanhoudt, verergert of je belemmert in je dagelijks leven, is het verstandig om hulp te zoeken. Ook als je niet weet waar de pijn vandaan komt of als rust geen effect heeft, is een deskundig advies belangrijk. Hoe eerder je duidelijkheid hebt, hoe beter je kunt herstellen.