Italiaanse voorgerechten: 5 makkelijke en heerlijke recepten

Bijgewerkt op 16 september 2025 door Marvin

Een Italiaans voorgerecht heet antipasti, dit betekent letterlijk “voor de maaltijd”. In Italië is dit hét moment om de toon te zetten voor de rest van het diner. Denk aan verse ingrediënten, pure smaken en een vleugje Italiaanse gezelligheid.

In dit artikel vind je 5 klassieke Italiaanse voorgerechten die je zelf makkelijk kunt maken, inclusief serveertips én suggesties voor bijpassende hoofdgerechten.

1. Antipasti plank

Voor Italianen is het heel normaal om de maaltijd met een antipasti plank te beginnen. Dit noemen we ook wel de Italiaanse borrelplank.

Wist je dat dit voorgerecht ook ideaal is tijdens een filmavondje? Je kunt er namelijk op verschillende manieren van genieten.

Ingrediënten (vier personen)

  • 1 bolletje mozzarella of burrata
  • 1 ciabatta
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 100 g Spianata Romana (luchtgerijpte salami)
  • 100 g groene olijven
  • 100 g zwarte olijven
  • 100 g Prosciutto (Italiaanse ham)
  • 200 g Scrocchi (vierkante toast)
  • 100 g Grana Padano (harde Italiaanse kaas)
  • 150 g groene pesto
  • Grissini (Italiaanse soepstengels)
  • Knoflookolie
  • Oregano
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd aubergine en courgette in dunne plakjes en grill in knoflookolie met oregano, peper en zout.
  2. Leg alle ingrediënten mooi verdeeld op een plank. Serveer de pesto in een klein kommetje.

Serveertip: Voeg artisjokharten en gegrilde paprika toe voor extra kleur.

antipasti plank recept

2. Een klassieke carpaccio

Carpaccio is een van die Italiaanse voorgerechten die je zeker eens moet uitproberen. Het gaat hier om dun gesneden rauwe runderenlende waarbij je een dressing van mayonaise en citroensap serveert. Maar je kunt natuurlijk ook voor een andere dressing gaan.

Het mooie aan dit recept is dat je het binnen 10 minuten klaar hebt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g rundercarpaccio
  • 30 g rucola
  • I eetlepel olijfolie met truffelaroma
  • 50 g Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)
  • 2 theelepels balsamicoazijn

Bereidingswijze

  1. Verdeel de carpaccio over vier borden.
  2. Snijd de rucola grof en verdeel over het vlees.
  3. Maak een dressing van olie, balsamico, peper en zout. Besprenkel de carpaccio.
  4. Schaaf Parmezaanse kaas erover.

Variatie: Vervang de truffelolie door citroenolie voor een frisse twist.

Zoek je een lekker lunchrecept? Probeer deze lekkere carpaccio crackers dan eens.

carpaccio recept

3. Vitello tonnato

Dit Italiaans voorgerecht bestaat uit plakjes kalfsvlees in combinatie met een romige tonijnsaus. Ideaal voor de visliefhebbers.

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 g gebraden kalfsfricandeau
  • 3 takjes peterselie
  • 1 blikje tonijn
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 ansjovisfilets
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Laat tonijn uitlekken en pureer met mayonaise, 2 el kappertjes, ansjovis en olijfolie tot een gladde saus.
  2. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Leg het kalfsvlees op borden en verdeel de saus erover.
  4. Garneer met peterselie en extra kappertjes.
vitello tonnato recept

4. Prosciutto con melone

De meeste Italiaanse voorgerechten zijn makkelijk klaar te maken. Dit geldt ook voor Prosciutto con melone dat uit een combinatie van parmaham en meloen bestaat.

Hartig en zoet gaan bij dit Italiaans voorgerecht hand in hand. Binnen 5 minuten staat het heerlijke gerecht tafel.

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 g parmaham
  • 1 netmeloen of honingmeloen

Bereidingswijze

  1. Snijd de meloen in partjes en verwijder de schil.
  2. Leg de partjes op borden en drapeer de parmaham erover.

Extra lekker: Serveer met rucola en geroosterde pijnboompitten.

prosciutto con melone recept

5. Bruschetta al pomodoro

Dit Italiaans voorgerecht lust bijna iedereen. Je maakt het met chiabattebrood en tomaten. Het klaarmaken van dit voorgerecht neemt ongeveer 15 minuten in beslag.

Houd er rekening mee dat je voor dit gerecht ook een oven nodig hebt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 chiabattabrood
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • Wat basilicum
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200°C en rooster het brood goudbruin.
  2. Ontvel de tomaten: kruis in de onderkant snijden, 1 min in kokend water, dan afspoelen met koud water.
  3. Verwijder zaden en vocht, snijd in blokjes en meng met olijfolie, basilicum, peper en zout.
  4. Beleg het brood direct voor serveren.

Meer bruschetta inspiratie opdoen? Bekijk hier ons heerlijke bruschetta recept in samenwerking met The Fit Food Friends.

bruschetta recept

Welke hoofdgerechten passen hier goed bij?

Bovenstaande voorgerechten combineren goed met:

  1. Pizza margherita of pizza quattro formaggi
  2. Lasagne met courgette en aubergine
  3. Pasta pesto of spaghetti aglio e olio
  4. Risotto met champignons
  5. Tortellini met gehaktballetjes en tomatensaus

Tip: Combineer geen zwaar voorgerecht (zoals antipasti plank) met een zware hoofdschotel (zoals pizza of romige pasta). En serveer geen vis-voorgerecht met een vis-hoofdgerecht om eentonigheid te voorkomen.

Voedingswaarden per voorgerecht

In de tabel hieronder zie je de voedingswaarden voor elk voorgerecht. Bij de Italiaanse borrelplank is het natuurlijk extra afhankelijk van wat je precies pakt. Door de vleeswaren, pesto en kaas is dit wel een calorierijk recept.

Voedingswaarden per recept (per portie, 4 porties per recept)
Recept
Energie (kcal)
Eiwit (g)
Vet (g)
Koolhydraten (g)
Antipasti plank
1126
42
63
96
Klassieke carpaccio
176
20
10
1
Vitello tonnato
337
26
26
1
Prosciutto con melone
360
27
18
23
Bruschetta al pomodoro
244
6
9
37
Volg Marvin

Veelgestelde vragen over Italiaanse voorgerechten

❓ Kun je een zwaar voorgerecht combineren met een zware hoofdschotel

❓ Wat zijn klassieke Italiaanse voorgerechten?

❓ Wat serveer je bij antipasti?

❓ Hoe maak je snel een Italiaanse borrelplank?

❓ Welke Italiaanse voorgerechten zijn vegetarisch?

Meer populaire artikelen
Crackers met carpaccio recept
crackers met carpaccio recept

Ben je toe aan een lekkere snack waar ook nog eens genoeg eiwitten in zit? Lees blog

Bruschetta toast met hüttenkäse recept
bruschetta toast met huttenkase

Een bruschetta komt van origine uit Italië en bestaat uit een broodje met o.a. knoflook Lees blog

Scrambled ei-eiwit met hummus recept
scrambled ei-eiwit recept

Soms moet je voor gezonde recepten alleen eigeel gebruiken. Het is dan natuurlijk zonde om Lees blog

Wraps met gerookte zalm en sla recept
Wraps met gerookte zalm en sla

Ken je die dagen? Die dagen waarop je simpelweg geen zin hebt om een uur Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition, Supplementen.nl en Vital Nutrition. Ik heb Grouwfit.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *