• grouwfit supplementenwijzer

5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten

Bijgewerkt op 8 november 2024 door Marvin

5 tips tegen brandend maagzuurJe traint hard, ziet elke maand de progressie terug in jouw resultaten en jouw lichaam gaat er beter uitzien. Maar opeens word je geconfronteerd met brandend zuur in je slokdarm. In eerste instantie denk je dat het wel meevalt en train je door, maar de klachten blijven. Vooral bij fitness oefeningen waarbij je bukt, zoals de Barbell Row en Dumbbell Row heb je er last van. Wat nu vraag je je af? Dit opkomende maagzuur tijdens het sporten is erg vervelend en kan je motivatie om te sporten een flinke dreun geven.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen brandend maagzuur. In dit artikel op Grouwfit.nl geven wij je 5 tips tegen brandend maagzuur tijdens het sporten!

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd, bedoelen we het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. Dit wordt veroorzaakt doordat het sluitspiertje van de slokdarm vaker open staat en hierdoor stroomt vaker dan normaal maagzuur terug omhoog de slokdarm in. De medische term voor brandend maagzuur is reflux¹.

Hoewel dit brandende maagzuur erg vervelend is en een naar gevoel met zich meebrengt is het iets wat bijna iedereen wel eens ervaart. Wanneer je heel af en toe last hebt van brandend maagzuur is dit niet slecht voor je gezondheid.

Heb je echter chronisch last van oprispingen en zuur in je slokdarm dan is het verstandig om even langs een huisarts te gaan. Dit kan namelijk leiden tot een slokdarmontsteking¹. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang (chronisch) teveel wordt blootgesteld aan zure reflux kunnen een Barrett-slokdarm ontwikkelen.

Dit is een blijvende verandering van het weefsel in de slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op slokdarmkanker¹.

brandend maagzuur

Waarom last van brandend zuur tijdens het sporten?

Tijdens het sporten kun je last krijgen van brandend maagzuur doordat de druk op je maag toeneemt. Bij intensieve bewegingen, zoals rennen of springen, kan het zuur in je maag makkelijker omhoogkomen naar de slokdarm, wat een brandend gevoel geeft. Vooral bij sporten met veel buig- en draaibewegingen of wanneer je vlak voor het sporten eet, is de kans op maagzuur groter.

Het lichaam is druk bezig met de inspanning, waardoor de spijsvertering kan vertragen en voedsel langer in de maag blijft. Dit verhoogt de kans dat maagzuur omhoogkomt en voor ongemak zorgt tijdens je workout².

5 tips tegen brandend maagzuur

Wanneer je thuis bent gekomen na jouw (kracht)training is het eerste wat je doet: jouw computer opstarten en op Google zoeken. Je komt erachter dat je last van brandend maagzuur hebt. Nu lijkt de logische vervolgstap om een maagzuurremmer te nemen, zodat je zo snel mogelijk van je maagzuurprobleem af bent. Echter snijd je jezelf hiermee figuurlijk in de vingers.

Om je de goede kant op te helpen hebben we hieronder de beste 5 tips tegen brandend maagzuur voor mensen die actief zijn in de sportschool verzameld:

Maagzuur tip 1: gebruik nooit maagzuurremmers

Deze maagzuur tip had ik net ook al aangegeven, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Het is namelijk zo dat maagzuurremmers de klachten vergroten, die zij claimen te genezen. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat de maag lui wordt en zijn natuurlijke weerstand verliest. Hierdoor word je steeds afhankelijker met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Maagzuur tip 2: zorg voor voldoende slaap

Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat jouw lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van brandend maagzuur. Rust is belangrijk en helpt bij het behouden van een gezond lichaam en bovendien voorkomt het stress. Zeker wanneer je fanatiek sport is het belangrijk om genoeg rust te nemen.

Maagzuur tip 3: Ga niet te snel sporten na een maaltijd

Wellicht dat je op dit moment aan het bulken bent en normaal gesproken gelijk na een grote maaltijd naar de sportschool gaat. Wacht liever 1 á 2 uur, zodat de maag rustig zijn werk kan doen. Wanneer je te kort na het eten gaat sporten heeft de maag nog niet voldoende tijd om het eten te verteren.

Je lichaam verteert het eten nog en daardoor wordt er meer maagzuur aangemaakt. Fitness oefeningen waarbij je bukt en/of veel gewicht tilt zorgen voor extra druk op je maag waardoor het brandende maagzuur naar je slokdarm wordt ‘geduwd’.

Maagzuur tip 4: verlaag je vetpercentage

Te hard gebulkt de laatste tijd en veel in vetmassa aangekomen? Start met cutten. Overgewicht zorgt voor extra druk op de maag. Net als bij het uitvoeren van zware oefeningen zorgt deze extra druk ervoor dat het maagzuur sneller in je slokdarm terecht komt.

Je vetpercentage verlagen door droogtrainen helpt bij het verlagen van je gewicht op verantwoorden wijze. Met als gevolg dat jij minder last zult hebben van brandend maagzuur tijdens het sporten. Onze vierde van de 5 tips tegen brandend maagzuur heeft bovendien nog meer positieve effecten op je gezondheid.

Extra tip: hier kun je jouw vetpercentage berekenen.

Maagzuur tip 5: Geen strakke kleding tijdens het trainen

Dit kan extra druk op de maag geven, wat je op dit moment moet voorkomen. Als je vaak last hebt gehad van omhoogkomend maagzuur dan is het verstandig om lossere sportkleding te dragen en geen nauwsluitende riemen of andere fitness attributen te gebruiken. Gebruik tijdens het Deadliften en Squatten dus ook even geen belt.

Geniet van je workout zonder maagzuur

Om brandend maagzuur tijdens het sporten te voorkomen, is het belangrijk om op je eet- en drinkgewoonten, kledingkeuze en timing te letten. Door lichte maaltijden te kiezen, voldoende rust te nemen voor je begint, en je maag niet te zwaar te belasten, kun je comfortabeler trainen.

Experimenteer met deze tips en ontdek wat voor jou het beste werkt. Zo kun je zonder maagklachten van je workout genieten en je volledig focussen op je prestaties!

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

  1. https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/
  2. Jozkow, P., Wasko-Czopnik, D., Medras, M. et al. Gastroesophageal Reflux Disease and Physical ActivitySports Med 36, 385–391 (2006). https://doi.org/10.2165/00007256-200636050-00002
  3. Afbeelding 1: www.livestrong.com
  4. Afbeelding 2: www.gezonderleven.com

Veelgestelde vragen over brandend maagzuur

✅ Waarom krijg ik brandend maagzuur tijdens het sporten?

Tijdens het sporten, vooral bij intensieve bewegingen zoals rennen of springen, neemt de druk op je maag toe. Dit kan ervoor zorgen dat maagzuur omhoog komt in de slokdarm, wat een branderig gevoel geeft. Ook eten vlak voor de training kan brandend maagzuur verergeren.

✅ Wat kan ik eten vóór het sporten om maagzuur te voorkomen?

Kies voor lichte, maagvriendelijke snacks zoals een banaan, volkoren toast of een beetje yoghurt. Vermijd zware, vetrijke of pittige maaltijden en voedingsmiddelen zoals koffie en frisdrank vlak voor je workout.

✅ Hoe lang moet ik wachten na het eten voordat ik ga sporten?

Het is het beste om minimaal 2-3 uur te wachten na een grote maaltijd voordat je intensief gaat sporten. Voor een lichte snack is 30-60 minuten meestal voldoende.

✅ Kan ik maagzuurremmers gebruiken om maagklachten tijdens het sporten te voorkomen?

Hoewel maagzuurremmers kunnen helpen, wordt het afgeraden om ze regelmatig voor het sporten te gebruiken zonder overleg met een arts. Ze kunnen bij langdurig gebruik bijwerkingen hebben. Probeer eerst de tips in dit artikel om op natuurlijke wijze maagzuur te voorkomen.

✅ Wat kan ik dragen om brandend maagzuur te verminderen tijdens het sporten?

Draag losse, comfortabele kleding die geen druk uitoefent op je buik. Strakke sportkleding kan extra druk op je maag zetten, wat brandend maagzuur kan verergeren.

✅ Wat moet ik doen als ik toch brandend maagzuur krijg tijdens het sporten?

Als je tijdens het sporten last krijgt van brandend maagzuur, stop dan even om te rusten en drink wat kleine slokjes water. Probeer daarna rustig verder te gaan, of stop als de klachten aanhouden.

Meer handige fitness tips
Dingen die je niet moet eten voor het sporten
avocado eten voor het sporten

Hoewel het bij een goed voedingsschema voor krachttraining vooral draait om de totale caloriebalans, oftewel Lees blog

Weerstand verhogen? 7 tips voor een goede weerstand
weerstand verbeteren

We worden allemaal wel eens ziek, hoe vervelend dat ook is. Gelukkig kan onze natuurlijke Lees blog

Spierpijn voorkomen? 5 tips tegen spierpijn na sporten
spierpijn voorkomen

Als je aan krachttraining doet, weet je dat spierpijn er bij hoort: of je nu Lees blog

Wat is spierkramp en wat kun je er tegen doen?
rekken tegen kramp

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van spierkramp in de benen. Dit kan optreden tijdens Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition, Supplementen.nl en Fit Meals. Ik heb Grouwfit.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *